Phone Systems

Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate Thread
Joined: Nov 2007
Posts: 492
6string Offline OP
Member
OP Offline
Member
Joined: Nov 2007
Posts: 492
KSU Software version: K24UT1.W10

Problem - Intermittently line 5 or line 6 (not Simultaneously) will ring in on the phones, but none of the phones can answer the call.
- The customer has to power down the system and turn it back on to reset it. This happens maybe twice a day.
- The problem does not follow the dial tone, meaning the problem started on line 5, then we switched dial tone numbers for lines 5 and 6. Then the problem appeared on line 6. However we then disconnected the dialtone from line 6 completly (thinking it was the telco. dial tone freaking the system out) but the problem happened again on line 5. I know very strange!

Troubleshooting steps taken so far - We replaced the cabinet and all related hardware then cold started the new cabinet. Programmed a fresh database and sent it to the system part by part and the problem returned.

I'm leaning towards Embarq's dial tone or the way the system in programmed. Lines 5+6 are in there own group (Group 880) so that certain phones can auto line select lines 5 or 6 only.

Any suggestions? Thanks.

EMP & Lightning Home Surge Protection
EMP - Click Here!
Joined: Nov 2004
Posts: 360
Member
Offline
Member
Joined: Nov 2004
Posts: 360
Is line 5 and 6 a totally separate company? maybe try putting them on line 1 and 2 for fun just to see what happens.

Maybe try putting some line protection on the blocks in case stray voltage is coming through and messing things up.

If you have not already make sure the system is on a UPS for additional protection. Also make sure the system is properly grounded.

Also, I might try duplicating lines 5 and 6 and plugging in an analog line to see if they get any odd ringing from the analog phones or if the problem is isolated to just the system.


www.tspa.us
Tri-State Voice and Data Servicing Tadiran, Nortel, and Avaya; in Pittsburgh and surrounding areas.
Joined: Nov 2007
Posts: 492
6string Offline OP
Member
OP Offline
Member
Joined: Nov 2007
Posts: 492
The business is a special needs home. Lines 5 and 6 are for residents. Lines 1 and 2 are for the admin staff and there currently isn't dial tone connected to 3 and 4.
The residents can only access Lines 5 and 6 and they want to auto line select them. So the group 880 was created for access on there phones. Moving them to lines 1 and 2 will create issues with the line access. I thought about doing that though, but didn't because of the access issue. The residents can not use the admin lines because of privacy issues.
* There is line and power protection installed.
* The system is grounded through the Panamax protection per the Panamax specs.
* I checked the voltage on all the lines and it seems to be consistent. Roughly 85 volts when ringing.

Thanks for your input!

Joined: Dec 2005
Posts: 818
Member
Offline
Member
Joined: Dec 2005
Posts: 818
Is it the ICE phones ringing, the SLT, or both? What happens if you move lines "5 and 6" to ports 3 and 4?

Steve

Joined: Nov 2007
Posts: 492
6string Offline OP
Member
OP Offline
Member
Joined: Nov 2007
Posts: 492
Steve - All ICE phones (12) and 1 analog cordless ring and they are programmed to do so on all the lines, however when the problem happens none of the phones can answer the call. If you press the line button it says "Line busy" or somthing to that effect. I'm not sure if a real phone call is triggering the problem. I did make many, many calls into lines 5 and 6 to try to duplicate.
Today I removed the Group 880 that I created for the resident lines. Now I have it programmed for dial 9 access and then I excluded Lines 1 and 2 from the dial 9 group. Works good, guess we'll see what happens.
I haven't tried moving Lines 5 and 6 to Ports 3 and 4 yet. I could try that next.

Thanks

Joined: Dec 2005
Posts: 818
Member
Offline
Member
Joined: Dec 2005
Posts: 818
Is it possible that a internal ext. (SLT or ICE) is placing an Auto Redial(PGM 78) on an external number? I know you can do that with an ICE (but I do not know if it would cause your problem)....maybe a resident or user is doing it and then forgets/does not want to say.

Have they tried to answer it from all ext.? Perhaps if the above is happening then only the ext. that placed the feature could answer the call....just an idea.

Steve

Joined: Nov 2007
Posts: 492
6string Offline OP
Member
OP Offline
Member
Joined: Nov 2007
Posts: 492
PGM 78 Auto Redial wouldn't cause the problem because the redial wouldn't be dialing the problematic C.O. ports. It would dial an external number. Usually when the issue occurs the staff is so tired of hearing the phones ring and dealing with the issue that they give up and reset the system. I thought maybe the residents were using the call back feature so they now when a busy line is free. That only re-calls the extension that chose the feature though. I know weird issue. I'll have to troublshoot some more and keep you posted.

Thanks for the suggestions and time Steve!

Joined: Nov 2004
Posts: 524
Member
Offline
Member
Joined: Nov 2004
Posts: 524
Problem was caused by defective CID card.


ElectSys Tech LLC
Hosted Phone Systems Solutions Provider
Allworx, Sangoma, FreePBX
Telephone & computer systems in the Jefferson City, Columbia MO area.
Joined: Nov 2007
Posts: 492
6string Offline OP
Member
OP Offline
Member
Joined: Nov 2007
Posts: 492
Thanks for your help with this issue aweaver!


Link Copied to Clipboard
Advertising Sponsor
Most Recent 5 Post
Saying good by to all the rest of my toshiba
by SSPhone - 05/07/21 04:28 PM
IP Office 500 V2 crash
by Mercenary Roadie - 05/07/21 08:24 AM
Random characters on screen
by dougster - 05/06/21 06:49 PM
How to subscribe to get full access.
by Ruben - 05/05/21 09:29 PM
OS UNI Card Version Question
by RM SYSTEMS - 05/04/21 04:53 PM
Popular Topics (Views)
Forum Statistics
Forums93
Topics94,377
Posts639,660
Members49,454
Most Online5,661
May 23rd, 2018
Today's Birthdays
KWH, PulseDial
Newest Members
Andrea Sau, eos90066, Sonic, ERA, Mackino
49,454 Registered Users
Get Tech Support Now! Click the banner below
Get Tech Support Now!
defencebyte.com
Antiransomware
Global Test Supply
Top Posters (30 Days)
dexman 48
pvj 18
Ruben 15
bditech 11
Phone.com 300x250
300x250 Your Business Phone Service in the Cloud
www.aweber.com
landing page builder
Linked Banner to your Product or Website
NordVPN
Advertising Sponsor Spot 2
EMP Shield for Commercial - Home & Vehicle
Use Coupon code SAVE - Click Here!
Who's Online Now
24 members (mbhydro, Curlycord, justbill, hitechcomm, gelehu, Ruben, JBean3329, sundance, MooreTel, Yoda, Skunky, dexman, BobRobert, Carl Navarro, Touch Tone Tommy, EV607797, RATHER BE FISHING, nortelvoip, Mercenary Roadie, hbiss, nameless, nfcphoneman, newtecky, pvj), 175 guests, and 82 robots.
Key: Admin, Global Mod, Mod
vpnproxymaster
Contact Us | Telephone System Tech Support | Terms of Service

Sundance Communications is not affiliated with any of the above manufacturers.
©Copyright Sundance Communications 1998-2021
Trusted Partners