Business Phone Systems

Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate Thread
Joined: Apr 2015
Posts: 31
Member
OP Offline
Member
Joined: Apr 2015
Posts: 31
We got a call from a customer who said that calls were being dropped when someone paged. We worked with the customer to reproduce the issue and here is what is happening: One person is making an outbound call and hearing ringback as they wait for the call to be answered. During that time, someone else makes a page. After the page, the person making the outbound call hears silence and thinks that their call has been disconnected. In actuality, the're just not hearing the ringback. The call will complete as normal if allowed to do so.

The system in question is a 7400, but I have also reproduced this issue with a 7100. The extensions are all IP. The issue affects the extensions in the page group receiving the page. Other stations are unaffected.

I look forward to hearing your thoughts on this.

Atcom VoIP Demo
VoIP Demo
Joined: Dec 2010
Posts: 679
Member
*****
Offline
Member
*****
Joined: Dec 2010
Posts: 679
How many IP stations are on your paging group? How many MGI channels do you have in place? Are they SIP or Analog trunks?

Joined: Apr 2015
Posts: 31
Member
OP Offline
Member
Joined: Apr 2015
Posts: 31
The customer system has about 50 station in the "all page" group. There are three OAS cards in the system for a total of 48 MGI channels and they are using SIP trunks.

I also see the same behavior on my little 7100 test system here at the office which has 15 IP extensions (all in one page group) and only 4 MGI channels. It also uses SIP trunks.

I'm hoping to be able to do some additional testing on a system with analog trunks.

Joined: Dec 2010
Posts: 679
Member
*****
Offline
Member
*****
Joined: Dec 2010
Posts: 679
The problem is that the paging is taking up your MGI channels. Do you have the MPS/RTG ports forwarded? This may minimize the use of IP to SIP MGI and use the MPS ports instead. Paging to IP devices always uses MGI.

Joined: Apr 2015
Posts: 31
Member
OP Offline
Member
Joined: Apr 2015
Posts: 31
I have run into that problem in the past, but not with multicast paging. The system is using multicast paging, so MGI channel usage for paging is not an issue. Also, we are using MPS on this system so MGI usage is further minimized.

Samsung support suggested that we enable "Real Ringback" under DM 5.2.18. Tested in the office on Friday and appears to resolve the issue. I will follow up with the customer today to make sure that it also resolved the issue on their system.


Moderated by  nameless, pvj 

Link Copied to Clipboard
Forum Statistics
Forums84
Topics93,821
Posts636,743
Members49,643
Most Online5,661
May 23rd, 2018
Popular Topics(Views)
Today's Birthdays
Airdale, AnnetteLee, AnnettesDayIsUg, bigboy, Blackline, boomj, db Communications, gwh, samcorcione9111, Victor D.
Newest Members
julesm, Helen.D, AlAl, mike hurford, Nigel S
49,642 Registered Users
Top Posters(30 Days)
pvj 12
ramo 11
Toner 9
Who's Online Now
0 members (), 69 guests, and 19 robots.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Contact Us | Sponsored by Atcom: Business Phone Systems | Terms of Service

Sundance Communications is not affiliated with any of the above manufacturers.
©Copyright Sundance Communications 1998-2023
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.5