Phone Systems

Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate Thread
Page 1 of 2 1 2
1A2 KSU ringer question
#631018 07/09/19 03:32 PM
Joined: Jul 2019
Posts: 5
Member
OP Offline
Member
Joined: Jul 2019
Posts: 5
I'm sure this has been covered, but I couldn't find the answer anywhere. Have a WE 551A ksu. I have 3 phone lines, currently 1 phone hooked up. Looking to have all 3 lines when called directly to ring or external buzzer. I understand I'd need the frequency generator to have all lines ring at the handsets. But can I get all lines to go to an external buzzer? I learned the 551 did not come with the 118a FG. This originally had just one line in use, where the yellow/slate pair was on the tip/ring. My question, I have a Bell System yard buzzer from our larger wall system that I'd like to have buzz for all incoming lines. Is this possible with this ksu? I've read several pages on this and so far my wiring combinations have been unsuccessful. I'm transferring from a larger 8 card wall unit to the 551 due to the larger unit acting up in hot weather, and dampness. Any help is MUCH appreciated!

EMP & Lightning Home Surge Protection
EMP - Click Here!
Re: 1A2 KSU ringer question
Pat Broome #631026 07/09/19 09:04 PM
Joined: Jan 2005
Posts: 15,251
Likes: 1
Moderator-Vertical, Vodavi, 1A2, Outside Wire
*****
Online Content
Moderator-Vertical, Vodavi, 1A2, Outside Wire
*****
Joined: Jan 2005
Posts: 15,251
Likes: 1
If you really have a "Yard buzzer", as in one of those big gray ones made by Wheelock, those respond to normal ring voltage (you'll need to confirm this on the name plate). You'd still need a frequency (ring) generator to run this connected to terminals RG and RB in the KSU. The buzzer would connect to any of the B1/R1 outputs. Strap the first three CA terminals together with a single wire for all three lines to ring the buzzer.


Ed Vaughn, MBSWWYPBX
Re: 1A2 KSU ringer question
EV607797 #631028 07/09/19 09:27 PM
Joined: Jul 2019
Posts: 5
Member
OP Offline
Member
Joined: Jul 2019
Posts: 5
Yes, the old grey buzzer, stamped Bell System on front, very very loud. It's responding to ring voltage fine. So it's safe to say that I must have a frequency generator to make 2 or more lines ring independently or piggy back with a buzzer too? I guess I'm not comprehending how this system that didn't come with the 118A FG is supposed to work with multiple phones/lines.

Re: 1A2 KSU ringer question
Pat Broome #631039 07/10/19 01:41 PM
Joined: May 2007
Posts: 4,979
Moderator-1A2, Cabling
*****
Offline
Moderator-1A2, Cabling
*****
Joined: May 2007
Posts: 4,979
You could also use one of the 10V or 18V buzzers. Wire RB, RG to the appropriate (10 or 18) voltage and hook up the buzzers to the Y/S.

I worked for GTE for a while and while they didn't have a 551 type KSU their practice 0n the West Coast (NOT on the East Coast!) was to have the incoming lines be signaled by buzzer, not by a ringer. I'm not sure why, but...

Sam


"Where are we going and why are we in this hand basket?"
Re: 1A2 KSU ringer question
Silversam #631052 07/10/19 09:18 PM
Joined: Jul 2019
Posts: 5
Member
OP Offline
Member
Joined: Jul 2019
Posts: 5
Thanks Ed, I wasn't even thinking that the yard buzzer was higher voltage. I was thinking more like a piezo buzzer until I can find the appropriate Freq Generator. Sam, I ran the jumpers from G+/- and S+/- to RG & RB respectively, and have voltage there. I still have no voltage at the Y/S pair, or at B1/R1. Not sure what I'm missing. Thnx.

Re: 1A2 KSU ringer question
Pat Broome #631054 07/10/19 10:22 PM
Joined: May 2007
Posts: 4,979
Moderator-1A2, Cabling
*****
Offline
Moderator-1A2, Cabling
*****
Joined: May 2007
Posts: 4,979
Well, you won't have voltage at B1 R1 till the call rings in. Then to get the phone to ring you connect Y/S (or Y/O, or Y/G, or whatever pair you have connected to your signaling device) to B1R1.


Sam

Last edited by Silversam; 07/10/19 10:23 PM.

"Where are we going and why are we in this hand basket?"
Re: 1A2 KSU ringer question
Silversam #631083 07/12/19 12:40 AM
Joined: Jul 2019
Posts: 5
Member
OP Offline
Member
Joined: Jul 2019
Posts: 5
I'm testing the B1/R1 terminals while I have the phone ringing, and still no voltage coming through.

Re: 1A2 KSU ringer question
Pat Broome #631084 07/12/19 03:22 AM
Joined: May 2007
Posts: 4,979
Moderator-1A2, Cabling
*****
Offline
Moderator-1A2, Cabling
*****
Joined: May 2007
Posts: 4,979
OK. Here's the BSP for the 551:

http://wedophones.com/TheBellSystem/pdf/bsp/550and551/518-215-407.pdf

See page 9

If you've put Ringing power on RG/RB, then when the call rings in you should have ringing voltage on B1/R1.

If you don't...

Check to see if you have ringing voltage coming in on the appropriate T/R. If you don't then the CO is not sending Ringing Voltage (or perhaps not enough). If there's enough voltage then there are two places to troubleshoot - the Line card or the interruptor.

Check this and get back to us.

Sam


"Where are we going and why are we in this hand basket?"
Re: 1A2 KSU ringer question
Pat Broome #631085 07/12/19 04:00 AM
Joined: Dec 2007
Posts: 6,548
Likes: 1
Admin
*****
Online Thinking
Admin
*****
Joined: Dec 2007
Posts: 6,548
Likes: 1
I always checked for ringing voltage by licking one finger and dragging it across the pins on the 66 block to locate the correct pair.


Dean
Photographs:
https://www.instagram.com/deanwilsoncanby/
https://fstoppers.com/profile/deanwilsoncanby

Please don't confuse your "Internet Search" with my licenses, certifications and over 30 years experience.

"Thank you for calling Technical Support. If you feel you have reached this number in error, please hang up and press redial."
Re: 1A2 KSU ringer question
Pat Broome #631086 07/12/19 07:46 AM
Joined: Jan 2005
Posts: 15,251
Likes: 1
Moderator-Vertical, Vodavi, 1A2, Outside Wire
*****
Online Content
Moderator-Vertical, Vodavi, 1A2, Outside Wire
*****
Joined: Jan 2005
Posts: 15,251
Likes: 1
There are strapping options on the line cards via the handle on the card. Are they in place? There's rarely any reason to change them, but since what you're telling us doesn't sound right, I had to ask.


Ed Vaughn, MBSWWYPBX
Page 1 of 2 1 2

Moderated by  ChrisRR, EV607797, Silversam 

Link Copied to Clipboard
Most Recent 5 Post
Zoom voip
by BrianS - 10/28/20 01:43 PM
Forum Update Pending
by Ruben - 10/27/20 06:51 PM
Toshiba DK 280 VMID
by adteldon - 10/27/20 04:18 PM
System installer in DC/VA and MD needed soon
by EV607797 - 10/27/20 04:40 AM
SL2100 90.37 10 day license
by brokeda - 10/27/20 03:37 AM
Who's Online Now
29 members (Curlycord, davescomm, dans, Meyery2k, MooreTel, Yoda, EV607797, Bob3470, dude, hbiss, Ruben, Corrupted DNA, Herk, Professor Shadow, Touch Tone Tommy, RATHER BE FISHING, justbill, BrianS, LLC, hitechcomm, Edward_, Daniel, Skunky, metelcom, dexman, phonemeister, newtecky, PBX_Tech, KRRath), 477 guests, and 73 robots.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Popular Topics (Views)
Forum Statistics
Forums94
Topics94,035
Posts637,689
Members49,369
Most Online5,661
May 23rd, 2018
Today's Birthdays
DayTech, Phil Ashley, Roosterbroker
Newest Members
DynaAdmin, Nickonicle, chelsea419, jsb15, C.t.c.73
49369 Registered Users
Get Tech Support Now! Click the banner below
Get Tech Support Now!
Top Posters (30 Days)
dexman 20
Ruben 12
Daniel 11
hbiss 10
Bluewater Sailing
https://www.patreon.com/bePatron?u=5256033
EMP Shield for Commercial - Home & Vehicle
Use Coupon code SAVE - Click Here!
Sold AD
Servpro Ventura 24-Hour Emergency Service
Free Estimates call us now 24Hours
Contact Us | Telephone System Tech Support | Terms of Service

Sundance Communications is not affiliated with any of the above manufacturers.
©Copyright Sundance Communications 1998-2020
Trusted Partners