Phone Systems

Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate Thread
Page 1 of 2 1 2
816 CO Problem
#165809 01/28/10 12:23 AM
Joined: Apr 2007
Posts: 112
Member
OP Offline
Member
Joined: Apr 2007
Posts: 112
I ran into something weird this afternoon at a customer site. They have a 816 with 3 incoming lines. They use Charter for their phone service. The problem they are having started today. They make outbound calls on any of the three lines with no problem but when a call comes in the phones ring once and then the call is gone. If you pick up fast enough on the first ring you can sometimes answer the call. When test calling into the systems it sounds like the line goes back on hook and then disconnects. This is happening on all three lines. But every once in a while the call will ring two or three times but follows no pattern. I think it is a charter problem but the customer called charter and sent a tech out who said everything was fine on their end, of course. I am going by there tomorrow to try to fix it and was curious if anyone had any ideas.


Burgie13

www.bdtelecom.net

"Don't believe anything that you hear and only half of what you see"
Panasonic Equipment and Telephones
Re: 816 CO Problem
#165810 01/28/10 02:06 AM
Joined: Dec 2004
Posts: 5,722
KLD Offline
Member
Offline
Member
Joined: Dec 2004
Posts: 5,722
You were right the first time....it is a Charter problem. You are not getting enough voltage from their modem.

I had a KXTA824 on a cable modem (TWC) that false rang, it was erratic output of the modem. Got TWC to change their modem....problem gone.

The key is you can call out but the ring is the problem. Sure, the modem test okay...because they have fluctuating load from the node.

My SWAG!!! :thumb:


Ken
---------
Re: 816 CO Problem
#165811 01/28/10 11:59 AM
Joined: Mar 2009
Posts: 238
Member
Offline
Member
Joined: Mar 2009
Posts: 238
Here's another thought. Is it possible that "call forward variable" is enabled as a feature from Charter, and somehow it has been activated to somewhere? Here we would access each line and dial *73 do disable the forwarding. Might be worth a try just to take that variable out of the trouble shooting equation..

Re: 816 CO Problem
#165812 01/28/10 01:08 PM
Joined: Apr 2007
Posts: 112
Member
OP Offline
Member
Joined: Apr 2007
Posts: 112
I sent one of my techs down today to the customer site. After troubleshooting he found that the extension expansion card was shorting out the lines. He couldn't explain how it was doing it, but when the expansion was disconnected everything worked fine. When it was installed the problems returned. Have you ever heard of anything like this?


Burgie13

www.bdtelecom.net

"Don't believe anything that you hear and only half of what you see"
Re: 816 CO Problem
#165813 01/28/10 04:28 PM
Joined: May 2004
Posts: 324
Member
Offline
Member
Joined: May 2004
Posts: 324
you could have a faulty extension which is set to ring remove all the ringing from the extensions on that module and try ringing then if it works add them back 1 by 1 ..dont forget to remove the annalog ringing also

peter

Re: 816 CO Problem
#165814 02/18/10 10:15 PM
Joined: Apr 2007
Posts: 112
Member
OP Offline
Member
Joined: Apr 2007
Posts: 112
We replaced the expansion card and everything worked fine for about a week. I got called back to the customer yesterday withe same problem. I moved line 2 off of the system and wired it directly to an analog phone. Today when the lines on the system started to act up the stand alone phone worked fine. I don't know what to try now other than throw the system in the parking lot and run over it with my truck!


Burgie13

www.bdtelecom.net

"Don't believe anything that you hear and only half of what you see"
Re: 816 CO Problem
#165815 02/19/10 05:25 AM
Joined: Jan 2007
Posts: 2,077
OBT Offline
Admin
*****
Offline
Admin
*****
Joined: Jan 2007
Posts: 2,077
it could be a slt port or a device connected on the system tripping the ring.as Peter said, when it is acting up ring all the extensions on the system and see if it will trip or make sure all unused slt ports are not set to ring. and any xdp not used are enabled and set to not ring

are there any bells/loud ringers on the system?


“I have not failed. I've just found 10,000 ways that won't work.”
Re: 816 CO Problem
#165816 02/19/10 06:39 AM
Joined: Oct 2001
Posts: 4,043
Member
Offline
Member
Joined: Oct 2001
Posts: 4,043
If you really think that it's the system then default it and re program it.
It's only an 8-16 with 3 lines, it shouldn't take that long.
---------------------------
MrG

Re: 816 CO Problem
#165817 02/20/10 05:33 AM
Joined: Dec 2007
Posts: 122
Member
Offline
Member
Joined: Dec 2007
Posts: 122
I had case like this , drove me crazy , after a long bout of trouble shooting , I found on one ext. mice had removed the insulation , but had not damaged the wire , when the phone rang it shorted , same as being answered on a sl phone , replaced the sta. cable , end of problem
Doug

Re: 816 CO Problem
#165818 02/21/10 09:02 PM
Joined: Apr 2007
Posts: 112
Member
OP Offline
Member
Joined: Apr 2007
Posts: 112
Quote
Originally posted by allcalcomm:
I had case like this , drove me crazy , after a long bout of trouble shooting , I found on one ext. mice had removed the insulation , but had not damaged the wire , when the phone rang it shorted , same as being answered on a sl phone , replaced the sta. cable , end of problem
Doug
That makes a lot of since since the the phone system worked fine when we removed the expansion card. It could most likely be one of the extensions on that card. I will check it out. Thanks for the tip!


Burgie13

www.bdtelecom.net

"Don't believe anything that you hear and only half of what you see"
Page 1 of 2 1 2

Moderated by  Carl Navarro, OBT 

Link Copied to Clipboard
Forum Search
Most Recent 5 Post
IP Office 500 vers. 9.0
by Telesystems - 07/03/20 05:27 PM
Merlin Legebd
by hitechcomm - 07/03/20 08:35 AM
SIP phone Interoperability
by Bushmills - 07/02/20 11:48 PM
Private Message/ PM
by Professor Shadow - 07/02/20 09:26 PM
Who's Online Now
21 members (nortelvoip, Silversam, Carl Navarro, Bob-o, justbill, Curlycord, gelehu, BobRobert, RM SYSTEMS, metelcom, dexman, John807, Professor Shadow, Bob3470, Yoda, hbiss, Edward_, RATHER BE FISHING, newtecky, Arthur P. Bloom, RonP), 101 guests, and 55 robots.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Popular Topics (Views)
Forum Statistics
Forums94
Topics93,795
Posts636,273
Members49,308
Most Online5,661
May 23rd, 2018
Today's Birthdays
Dale C, dzuroff, Jevnick, legionosh, Redswine
Newest Members
Real Estating, ForestHillChurch, Rick95, Byron Stewart, chad1003
49307 Registered Users
Get Tech Support Now! Click the banner below
Get Tech Support Now!
EMP & Lightning Home Surge Protection
EMP - Click Here!
Top Posters (30 Days)
dexman 26
dans 10
Ruben 9
Bluewater Sailing
https://www.patreon.com/bePatron?u=5256033
EMP Shield for Commercial - Home & Vehicle
Use Coupon code SAVE - Click Here!
Servpro Ventura 24-Hour Emergency Service
Free Estimates call us now 24Hours
Contact Us | Telephone System Tech Support | Terms of Service

Sundance Communications is not affiliated with any of the above manufacturers.
©Copyright Sundance Communications 1998-2020
Trusted Partners