EMP & Lightning Home Surge Protection
EMP - Click Here!
Phone.com 300x250
300x250 Your Business Phone Service in the Cloud
Global Test Supply
defencebyte.com
Antiransomware
vpnproxymaster
Turn your commission checks on autopilot with 50% RECURRING COMMISSIONS!
Flexibits
Meticore Weight Loss Voted #1.
Get leads. Get sales. Get growing with Getresponse
Get leads. Get sales. Get growing. [2]
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate Thread
#473552 10/19/11 05:34 AM
Joined: Dec 2004
Posts: 21
Member
OP Offline
Member
Joined: Dec 2004
Posts: 21
I am running trixbox 2.8.0.4 and have installed a Digium AEX400 with 2 Quad FXO modules. The card is installed and working fine (using the dahdi wctdm24xxp driver per the installation manual). I also run 10 Polycom Soundpoint 601s. The only issue is that when I get a busy signal on some of the outbound calls. All inbound work fine. While listening to outbound calls with a butt set (we are in a 10 digit dialing area) the card seems to dial the first 9 digits then pause before dialing the last digit. This pause is sometimes long enough to cause the call to fail. Is this normal on Digium cards?

Linked Banner to your Product or Website
#473553 10/19/11 07:06 PM
Joined: Dec 2006
Posts: 810
Member
Offline
Member
Joined: Dec 2006
Posts: 810
Could it be a dialplan issue?


Pat Austin
Teleco Inc.
Product Manager/Sales Engineer
Adtran ATSP
TCTE/CTP Certified

Teleco Homepage
#473554 10/19/11 07:52 PM
Joined: Dec 2004
Posts: 21
Member
OP Offline
Member
Joined: Dec 2004
Posts: 21
I don't think so, that was the first way I attacked the problem. I had it as simple as 9|. with no change. I have been reading on some other forums about an issue with echotraining (the default is 800 ms). I was going to back onsite Thurs. or Fri. and will try commenting it out. (the default is 800 ms). I was going to to also try changing kewl start to loop start.

#473555 10/26/11 09:51 AM
Joined: Dec 2004
Posts: 21
Member
OP Offline
Member
Joined: Dec 2004
Posts: 21
I commented out the echotraining line in chan_dahdi.conf and it fixed the problem. this issue took some looking but apparently when you do a pstn-setup trixbox uncomments the line (which I believe was commented out by default, or atleast it was in earlier versions that I installed). I think I will experiment with a lower setting to see if that helps out the echocancellor, if not I atleast I know it works alright without it.

#473556 10/26/11 01:33 PM
Joined: Dec 2004
Posts: 21
Member
OP Offline
Member
Joined: Dec 2004
Posts: 21
Of course after resolving the issue of outdialing I noticed a lot of echo on outside calls. I had installed a digium AEX800 with the hardware vpmadt032 echocacellor. When I do dahdi_genconf and dmesg I get the line "wctdm24xxp 0000:02:08.0: VPM100: Not Present" and "wctdm24xxp 0000:02:08.0: Failed to load the firmware" I read on another board that the firmware loader for the vpmadt032 is not part of the dahdi 2.3.0.1 so the loader must be downloaded from the Digium site. I followed instructions to download via rpm but still can't get it to load. Am I missing something or should I update dahdi altogether? Any advice would be appreciated.

#473557 10/29/11 12:10 PM
Joined: Dec 2004
Posts: 21
Member
OP Offline
Member
Joined: Dec 2004
Posts: 21
I decided to install dahdi complete to see if I could download the vpmadt032 loader which is included in the suite. Once installed everything still worked. Dahdi version 2.5.0.2 after dahdi_genconf output in dmesg:

dahdi_vpmadt032_loader: module license 'Digium Commercial' taints kernel.
wctdm24xxp 0000:02:08.0: Booting VPMADT032
wctdm24xxp 0000:02:08.0: VPMADT032 Failed! Unable to ping the DSP (2)!
wctdm24xxp 0000:02:08.0: Found a Wildcard TDM: Wildcard AEX800 (0 BRI spans, 8 analog channels)

The card works but I still have echo. The vpmadt032 firmware is there but did not load. A little investigation I found where someone posted that this "taints kernel" message is a licensing issue. Still lookig for a way to make it work.

#473558 11/14/11 05:16 AM
Joined: Dec 2004
Posts: 21
Member
OP Offline
Member
Joined: Dec 2004
Posts: 21
After a week of troubleshooting with Digium they told me that the vpmadt032 is no longer manufactored or supported. They sent me the replacement vpmoct032. I had already changed the distro I was using from trixbox to Elastix. I had to install a newer version of dahdi(was 2.3.0.1 now 2.5.0.1) so that the new echocan driver would load. I'm taking the sever out to the customer site on Wed. fingers crossed, everything worked in the shop.


Link Copied to Clipboard
Advertising Sponsor
Popular Topics (Views)
Forum Statistics
Forums94
Topics94,431
Posts639,813
Members49,470
Most Online5,661
May 23rd, 2018
Today's Birthdays
daleturb, GaryWJC, Mark F
Newest Members
AndreLS, JimLafleur, EssKayKay, xmestedex, PhoneGuy007
49,469 Registered Users
Get Tech Support Now! Click the banner below
Get Tech Support Now!
Top Posters (30 Days)
dexman 14
www.aweber.com
landing page builder
NordVPN
Advertising Sponsor Spot 2
EMP Shield for Commercial - Home & Vehicle
Use Coupon code SAVE - Click Here!
Who's Online Now
14 members (pvj, Curlycord, justbill, Professor Shadow, RUSS K., BrianS, teldata1, JBean3329, BobRobert, Skunky, BezLovesITAD, telecom guy10, Meyery2k, ffej010), 106 guests, and 75 robots.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Contact Us | Telephone System Tech Support | Terms of Service

Sundance Communications is not affiliated with any of the above manufacturers.
©Copyright Sundance Communications 1998-2021
Trusted Partners
landing page builder Antiransomware 300x250 Your Business Phone Service in the Cloud