Phone Systems

Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate Thread
Page 1 of 4 1 2 3 4
Nortel ATA to Nortel 6x16
#633488 10/26/19 02:20 PM
Southernphoneman
Unregistered
Southernphoneman
Unregistered
I have two questions how would you connect a nortel ata to a nortel 6x16? Then the 2nd question is would you be able to use a rotary dial phone within the ata?
Thank you

Nortel Equipment and Telephones
Re: Nortel ATA to Nortel 6x16
#633490 10/26/19 03:00 PM
Joined: Dec 2003
Posts: 2,069
Moderator-Nortel
Offline
Moderator-Nortel
Joined: Dec 2003
Posts: 2,069
It has been a LOOONG time since I did all that - Old 6x16, & Rotary phone
But an ATA connects to a digital port just like a phone does.
Make sure it has 2 I/C.

What I am not 100% sure about, is if the New ATA2 units will work on the old system.
If it does not, you may need the OLD ATA units that are about 6-8 inches long and 4 inches wide.

I would also think that a rotary phone should just work on it.

AND I am sure that other techs will chime in if my memory is not that great.




If CON is the opposite of PRO
Then what is the opposite of Progress?
Re: Nortel ATA to Nortel 6x16
#633491 10/26/19 03:03 PM
Joined: Jul 2006
Posts: 2,531
Moderator-Panasonic
***
Online Content
Moderator-Panasonic
***
Joined: Jul 2006
Posts: 2,531
I never made a market in 616's, but it looks like you can. The * and # are replaced with 1 and 3 in the instruction set.

Carl

P.S. I remember boardhost.com from a million years ago. I think we hosted a Pana group from them.


There's no place like 127.0.0.1
Re: Nortel ATA to Nortel 6x16
#633492 10/26/19 03:06 PM
Joined: Dec 2003
Posts: 2,069
Moderator-Nortel
Offline
Moderator-Nortel
Joined: Dec 2003
Posts: 2,069
OR maybe it is the other way around.
The OLD ATA does not work on the NEW system, but mayber the ATA2 New units will work on the old ?????????


If CON is the opposite of PRO
Then what is the opposite of Progress?
Re: Nortel ATA to Nortel 6x16
#633493 10/26/19 03:25 PM
Joined: Jul 2006
Posts: 2,531
Moderator-Panasonic
***
Online Content
Moderator-Panasonic
***
Joined: Jul 2006
Posts: 2,531
Found it. ATA

Let's see if Dean's lesson worked. The DR1 &2 doesn't work with ATA. It does with ATA2


There's no place like 127.0.0.1
Re: Nortel ATA to Nortel 6x16
Carl Navarro #633496 10/26/19 06:22 PM
Southernphoneman
Unregistered
Southernphoneman
Unregistered
I appreciate you guys and the help you all give,the model number of my pbx is NT5B01, and I should have thrown in the fact that I have VoIP (google voice) only and was also going to ask if my nortel pbx would have been able to convert the pulse dialing the same as a panasonic did but I was told that only the panasonic would do that,but I still might buy the ATA anyway.

Re: Nortel ATA to Nortel 6x16
#633499 10/26/19 09:06 PM
Joined: Feb 2005
Posts: 1,592
Member
Online Content
Member
Joined: Feb 2005
Posts: 1,592
Need the Software info not the PBX info (actually called a KSU - Key Service Unit) .
Software is a cartridge in the top on the unit.


NTlayoff was partially correct the first time and that is:
- ATA2 does not work with DR1 Software
- Features available are dependant on the software version of the KSU

FYI - The NT5B01 is a NON-DS Cabinet meaning it does not support Disconnect Supervision which is required for Voice Mail systems and maybe Fax machines so that the 6X16 can release the call when the caller hangs up.
If you ever upgrade the software to DR5 then make sure it is NON-DS software version.
All NON-DS has black text and all DS has Turquoise/Teal text on the cabinets and software cartridges.

If you are needing to hook up a Voip line (SIP) then you need a converter for the trunk port such as a Mediatrix 4102 or alike.

6X16 Trunk ports dial Rotary by default and must be changed to Tone in Line programming.


=---()))))))))---=
www.curlycord.com
[Linked Image from telcopc.ca]
Toronto, Canada




Re: Nortel ATA to Nortel 6x16
Curlycord #633500 10/26/19 09:53 PM
Southernphoneman
Unregistered
Southernphoneman
Unregistered
Originally Posted by Curlycord
Need the Software info not the PBX info (actually called a KSU - Key Service Unit) .
Software is a cartridge in the top on the unit.


NTlayoff was partially correct the first time and that is:
- ATA2 does not work with DR1 Software
- Features available are dependant on the software version of the KSU

FYI - The NT5B01 is a NON-DS Cabinet meaning it does not support Disconnect Supervision which is required for Voice Mail systems and maybe Fax machines so that the 6X16 can release the call when the caller hangs up.
If you ever upgrade the software to DR5 then make sure it is NON-DS software version.
All NON-DS has black text and all DS has Turquoise/Teal text on the cabinets and software cartridges.

If you are needing to hook up a Voip line (SIP) then you need a converter for the trunk port such as a Mediatrix 4102 or alike.

6X16 Trunk ports dial Rotary by default and must be changed to Tone in Line programming.

Thank you sir for your response, I will get the software info very soon and will then post it.

Re: Nortel ATA to Nortel 6x16
#633501 10/26/19 11:01 PM
Joined: Jul 2006
Posts: 2,531
Moderator-Panasonic
***
Online Content
Moderator-Panasonic
***
Joined: Jul 2006
Posts: 2,531
I visited the OP's website link. He already has an ATA for dial tone. This is for rotary dial phones as extensions. Geeze, get a KXT-308 and let it give you 8 rotary dial to TT converters.

I remember what I hated about Nortel and their part numbers. Our host lists the 5b01 as a 616 DR5 with DS. USEDPH

However, thanks for the TEAL info. I still have a handful of T phones to unload for fun and profit.



There's no place like 127.0.0.1
Re: Nortel ATA to Nortel 6x16
Carl Navarro #633502 10/26/19 11:59 PM
Joined: Dec 2007
Posts: 6,479
Admin
*****
Offline
Admin
*****
Joined: Dec 2007
Posts: 6,479
Originally Posted by Carl Navarro
Found it. ATA

Let's see if Dean's lesson worked.

See how good you learn?


Dean
Photographs:
https://www.instagram.com/deanwilsoncanby/
https://fstoppers.com/profile/deanwilsoncanby

Please don't confuse your "Internet Search" with my licenses, certifications and over 30 years experience.

"Thank you for calling Technical Support. If you feel you have reached this number in error, please hang up and press redial."
Page 1 of 4 1 2 3 4

Moderated by  MooreTel, NTlayoff, Z-man 

Link Copied to Clipboard
Forum Search
Most Recent 5 Post
UX5000 that was migrated to a SV8100
by oobie - 08/14/20 07:47 PM
CISC version needed
by Yoda - 08/14/20 05:40 PM
Office server 100
by bditech - 08/13/20 05:50 PM
Definity support
by ALB300 - 08/13/20 01:53 PM
HELP toshiba DP5130-FSDL system compatability
by Duane F. - 08/12/20 09:57 PM
Who's Online Now
22 members (hbiss, Curlycord, gelehu, Noobed2336, nortelvoip, BobRobert, Silversam, hitechcomm, DonaldR, Carl Navarro, JBean3329, justbill, Yoda, ECI Tech, EV607797, Mercenary Roadie, morephones, RATHER BE FISHING, usedphones, R4+Z, STS E, hrq), 279 guests, and 90 robots.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Popular Topics (Views)
Forum Statistics
Forums94
Topics93,877
Posts636,836
Members49,330
Most Online5,661
May 23rd, 2018
Today's Birthdays
ARCADIAN, galleno64, Pyronius, Todd Burke
Newest Members
gertter, bmerri19, Henry VIII, jmontler, barryv
49329 Registered Users
Get Tech Support Now! Click the banner below
Get Tech Support Now!
EMP & Lightning Home Surge Protection
EMP - Click Here!
Top Posters (30 Days)
dexman 40
DonaldR 23
hbiss 21
Ruben 17
Bluewater Sailing
https://www.patreon.com/bePatron?u=5256033
EMP Shield for Commercial - Home & Vehicle
Use Coupon code SAVE - Click Here!
Servpro Ventura 24-Hour Emergency Service
Free Estimates call us now 24Hours
Contact Us | Telephone System Tech Support | Terms of Service

Sundance Communications is not affiliated with any of the above manufacturers.
©Copyright Sundance Communications 1998-2020
Trusted Partners